ЗАПАДНА КАПИЈА ЧЕКА ОСВЕТЉЕЊЕ
27.04.2012

Један од приоритета уређења културно-историјске баштине Града Ниша је свакако санација локалитета Старог гробља „Горица“. Након завршетка радова на „источној капији“, Градска општина Палилула je у 2011. и 2012.години наставила са активностима на реконструкцији Западне капије и ограде. Поводом завршетка планираних радова, Старо гробље су обишли проф.др Миле Илић, предеседник Скупштине Града Ниша и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Вредност ове фазе пројекта, који се финансира из буџета града и пројектних донација општине је око 13,1 милион динара. Новом фазом пројекта опредељена су и средства за уређење јавне расвете у комплексу Старог гробља, јер је само један део старе расвете у функцији.

Ово је добар пример како једна организација локалне самоуправе Града Ниша брине о свом историјском наслеђу, истакао је Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша. Радује ме да постоји визија и велика упорност да Старо гробље под Горицом добије нови изглед. Као што видите, радови на пословима рестаурације постојеће „западне капије“ и уређивање и ограђивање овог простора су при крају. Очекујем да коначно нађемо трајно решење заштите овог комплекса и покажемо одговорност, као што је то показало, на овом примеру, руководство општине Палилула.

Иначе, реконструкција читавог комплекса „старо гробље“ је, након три деценије „мировања“, почела 2009. године пројектом општине Палилула, који је одобрен од Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине. Тада су завршени одређени послови рестаурације, организованог чишћења простора и радови на „источној капији“ а у првој половини 2010. године настављено је са планским уређивањем овог простора. Скупштина општине Палилула је крајем 2010. усвојила и акт, који подразумева иницијативу да се Старо гробље уреди као „меморијални парк“. За то постоје и законски услови јер се на овом простору више од 40 година не обавља сахрањивање - каже Игор Новаковића, председник Градске општине. Наша су очекивања да у 2012. години, изградњом стаза и расвете, цео комплекс „Старог гробља под Горицом“, добије сасвим нови изглед. По речима Новаковића очување оваг културно–исторјиског споменик није могуће без подршке и сарадње локалних власти и грађана. Све док се и овај комплекс не стави под сталну заштиту, редовно одржавање и надзор, неможе се очекивати успешно остваривање постављених циљева. «Вандали и даље уништавају гробове, растиње је поново прекрило простор који је очишћен, гомилају се нове депоније отпада. Ружну слику треба коначно заменити.